Dorade met tomaten-basilicumsaus

Het recept voor Dorade met tomaten-basilicumsaus is een bijzonder en smaakvol gerecht, dat oorspronkelijk gebruikte toen je nog werkte als chef-kok bij restaurant De Amstelhoek in Nieuwegein. Het gerecht was door de jaren heen een populaire keuze geworden bij de gasten van het restaurant.

Als chef-kok was ik altijd op zoek naar nieuwe en interessante smaakcombinaties en recepten, en dit gerecht is daar een perfect voorbeeld van. Door de combinatie van de delicate smaak van de dorade met de rijke, hartige smaak van de tomaten-basilicumsaus, creëer je een gerecht dat zowel verfijnd als hartig is.

Het recept is niet alleen heerlijk, maar ook gemakkelijk te maken, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Door de stap-voor-stap-instructies kan iedereen thuis een heerlijke maaltijd op tafel zetten. En het beste van alles is dat het gerecht gezond is, omdat het rijk is aan voedzame ingrediënten zoals verse basilicum en gezonde vetten.

Maar wat is Dorade eigenlijk? Dorade is een vissoort die vaak in de Middellandse Zee voorkomt. Het is een zeebrasem die ook bekend staat onder de naam goudbrasem. Dorade heeft een zachte, sappige textuur en een milde, zoete smaak. Het is een populaire vis om te grillen, bakken of stomen en wordt vaak geserveerd met verse kruiden en een lichte dressing. Dorade is ook een gezonde keuze, omdat het rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals vitamine B12, fosfor en selenium.

Ingrediënten:

 • 2 hele dorades, schoongemaakt en ontschubd
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1/2 kopje kippenbouillon
 • 1/4 kopje verse basilicum, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper

Bereidingswijze:

 1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze ongeveer 2 minuten tot ze zacht zijn.
 2. Voeg de gepelde tomaten toe, samen met het sap uit het blik en de kippenbouillon. Roer het geheel goed door elkaar en breng aan de kook.
 3. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen, of tot hij iets is ingedikt. Voeg de basilicum toe en breng op smaak met zout en peper.
 4. Maak ondertussen de dorades schoon en bestrooi ze met zout en peper aan beide kanten.
 5. Leg de dorades in de koekenpan met de saus. Laat de vis ongeveer 8-10 minuten aan elke kant koken, of tot hij gaar is en makkelijk uit elkaar valt.
 6. Serveer de dorades op borden en schep de tomaten-basilicumsaus er overheen.

Eet smakelijk!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *