Lingekrakelinge

In Heukelum hebben we de heukelumse krakeling , de Linge krakeling lijkt een beetje hier op. De plaatselijke bakker bakt nog steeds de Heukelumse Krakeling, maar houdt het recept geheim. Wilt u deze een keer proeven breng dan een bezoek aan de bakker in de oude kern van ons stadje of kijk op heukelumsekrakelingen.nl

Recept Linge krakeling

  • 250 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel gele basterdsuiker of rietsuiker
  • ½ zakje gist of 10 gram verse gist
  • 1 stevig glas lauwe volle melk 
  • Wat zout – 35 gram roomboter op kamertemperatuur 
  • 1 eetlepel room 
  • Mengsel van 125 gram gele basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel om deeg door te rollen. 
  •  Bloem en boter

Maak een giststarter van wat bloem, de gist, de lepel suiker en wat lauwe melk. Laat op een lauwwarme plek staan tot het echt gaat gisten. Zeef intussen de bloem in een deeg kom.

Strooi het zout langs de rand. Werk als de giststarter staat te bruisen dit in het midden van de bloem en werk het door de bloem. Voeg de rest van de melk en de zachte boer en de lepel room erbij. Kneed het verder tot het een stevig deeg is geworden dat niet meer aan je handen plakt. Is het nog wat kruimelig, voeg er wat meer melk bij. Is het te plakkerig voeg er wat bloem bij. Als het deeg goed is doorkneed, strooit men wat bloem over het deeg en dekt de deeg kom af met een doek.

En laat men dit op een tochtvrije lauw warme plek zeker een uur rijzen. Rol het deeg daarna op een met bloem bestoven werkplek uit tot een lap van ongeveer 1 ½ tot 2 cm dikte. Snij er repen uit van zeker 40 centimeter lengte en 1 ½ tot 2 centimeter breedte. Rol deze repen door een bakplaat met het suiker, kaneel mengsel. Zodat het een besuikerde lange rol deeg wordt. Vouw deze rol tot een krakeling. Leg de krakelingen op een met vloeibaar boter ingesmeerde ( eventueel ook op bakpapier) bakblik. Dek de krakelingen weer met een doek en laat ze zeker 2 uur na rijzen. Verwarm dan de oven redelijk warm voor ( 250⁰C). Als de oven op temperatuur is, de krakelingen in ongeveer 8 minuten mooi bruin en gaar bakken. Op een rooster laten afkoelen. Ook rond Geldermalsen, verder in het Oosten aan de Linge gelegen worden vroeger vaker dan tegenwoordig een wat dikkere krakeling met een vergelijkbaar recept gebakken, die alleen door donkere basterdsuiker is gerold. Deze wordt vaker in de frituur gebakken en ook speciaal bij oud en nieuw gegeten. Wat de reden is dat dit hier met de jaarwisseling naast oliebollen en appelbeignets te eten is niet bekend.

Recept komt van de website www.eenwagenvolverhalen.nl

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *