de Frikadel

Vandaag ga ik jullie alles vertellen over de frikandel. De frikandel is een populaire snack in Nederland en België. Het is een langwerpig, donkerbruin worstje dat meestal wordt gegeten als snack. Het is gemaakt van vlees, meel, kruiden en andere ingrediënten. De naam “frikandel” komt waarschijnlijk van het Franse woord “fricandeau”, wat “gekruid vlees” betekent.

De oorsprong van de frikandel is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen suggereren dat het in de jaren 50 in Nederland is uitgevonden, terwijl anderen beweren dat het al in de jaren 30 in Duitsland werd geïntroduceerd. Hoe dan ook, de frikandel is nu een van de meest populaire snacks in Nederland en België.

De ingrediënten van een frikandel kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant. Meestal bevat het vlees, meel, kruiden en andere smaakstoffen. Sommige fabrikanten gebruiken ook plantaardige eiwitten of soja om de frikandel te maken.

Als je zelf een frikandel wilt maken, kun je dit recept proberen:

Ingrediënten:

 • 500 gram kippengehakt
 • 1 ei
 • 1 eetlepel paneermeel
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder

Bereiding:

 1. Meng alle ingrediënten in een grote kom.
 2. Vorm het mengsel tot langwerpige worstjes.
 3. Bak de worstjes in hete olie tot ze goudbruin zijn.

Als je geen zin hebt om zelf frikandellen te maken, kun je ze kopen bij de supermarkt of bij een snackbar.

De frikandel wordt gegeten door mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het is vooral populair bij snackbars en fastfoodrestaurants. Veel mensen eten het met mayonaise, ketchup of currysaus.

Er zijn geen exacte cijfers over hoeveel frikandellen er per jaar worden gegeten, maar het is veilig om te zeggen dat het er veel zijn. In 2019 werd er bijvoorbeeld meer dan 400 miljoen euro aan snacks verkocht in Nederland. Een groot deel daarvan zal waarschijnlijk frikandellen zijn.

Wist je dat er ook een XXL-versie van de frikandel bestaat? Deze gigantische frikandel kan wel tot 35 centimeter lang zijn! Het idee voor deze XXL-frikandel komt waarschijnlijk uit België.

Er zijn geen specifieke wedstrijden voor het eten van frikandellen nu bekend maar als die er wel zijn horen we dit graag van jullie in de reactie optie. Wel werden in de jaren 2004 tot 2009 in Heukelum de officiële NK Frikandel eten gehouden. Binnen een uur zoveel mogelijk frikandellen eten, dit waren dan ook echte Sirgo wedstrijd frikandellen van 85gram en de winnaar ging met de army dump wissel trofee de 18 karaats Goude del een doos frikandellen, frituurvet en mayonaise naar huis.

Ik hoop dat je dit interessant vond! ???? geeft je reactie in de comment optie en blijf  me volgen tot het volgende Heemaol waor verhaoltje.

Facebook Comments