Biergooien in het voetbal

Biergooien in het voetbal: een traditie of een probleem?

Het is een bekend beeld in veel voetbalstadions: supporters die uit vreugde hun biertje omhoog gooien bij een doelpunt van hun favoriete club. Het resultaat is een bierdouche voor de spelers, de scheidsrechters en de andere fans. Sommigen vinden het een mooie manier om hun emoties te uiten, anderen vinden het een verspilling van bier en een gevaar voor de veiligheid.

Maar waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan? Volgens sommigen is het de schuld van Guus Meeuwis of de band Normaal, die het biergooien hebben geïntroduceerd in hun liedjes. Zo zong Guus Meeuwis al in 1995 over “het regent meters bier” in zijn hit “Het is een nacht”. En Normaal had in 1982 al een nummer genaamd “Bier gooien”, waarin ze zingen: “Bier gooien, dat is pas feest / Bier gooien, dat is pas echt / Bier gooien, dat is pas leven / Bier gooien, dat is pas pret”.

Maar volgens anderen is het biergooien veel ouder dan dat. Het zou al in de jaren zeventig zijn begonnen in Engeland, waar supporters van clubs als Liverpool en Manchester United hun pinten de lucht in gooiden bij elke goal. Het zou een uiting zijn van de arbeidersklasse, die zich afzette tegen de elite en de autoriteiten. Het biergooien zou later zijn overgewaaid naar andere landen, waaronder Nederland.

Hoe dan ook, het biergooien is niet zonder gevolgen. Het kan leiden tot verspilling, vervuiling, agressie en blessures. Zo zijn er gevallen bekend van spelers die gewond raakten door rondvliegende bekers of flesjes. Ook scheidsrechters kunnen last hebben van het biergooien. Zo moest een wedstrijd tussen FC Twente en PSV in 2019 worden stilgelegd, omdat de scheidsrechter werd bekogeld met plastic bekers nadat hij een penalty had gegeven aan PSV.

De KNVB en de clubs zijn het biergooien dan ook meer dan zat. Ze willen strenger optreden tegen de biergooiers en zwaardere maatregelen nemen als de incidenten aanhouden. Het weren van supporters en het staken van wedstrijden behoren dan tot de opties. Ook wordt er geëxperimenteerd met nieuwe technologieën om het biergooien te voorkomen of te traceren. Zo heeft AA Gent in België herbruikbare drankbekers met chiptechnologie ingevoerd, die gekoppeld kunnen worden aan personen. Als er met bier wordt gegooid, kan aan de beker worden afgelezen wie de dader is.

Maar niet iedereen is voorstander van deze aanpak. Sommigen vinden dat het biergooien bij de voetbalcultuur hoort en dat het niet zo erg is als het lijkt. Ze vinden dat het biergooien juist voor sfeer en gezelligheid zorgt en dat het een onschuldige manier is om je club te steunen. Ze vinden dat de KNVB en de clubs te streng zijn en dat ze de supporters te veel willen betuttelen.

Wat vind jij? Is het biergooien in het voetbal een traditie of een probleem? Laat je mening weten in de reacties!

Facebook Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *